View this page in english

Stöd och tips om du får en orättvis flytträkning

Tillvägagångssätt för att bestrida en orättvis flytträkning

Du ska inte betala för normalt slitage av din lägenhet (läs mer om normalt slitage här). Det du ska betala är skador som uppstått på grund av vårdslöshet. Exempel på sådana skador är t.ex. stora fettfläckar, samt om du exempelvis råkat ha sönder en dörr eller ett fönster, om handfatet spräckts eller om du gjort revor i tapeterna.

Du ska inte heller betala om du genomfört en flyttstädning som motsvarar den standard som hyresvärden angett eller ordentlig städning av lägenheten i sin helhet (läs mer om vad en sådan städning bör innefatta här) i eller som uppfyller de krav som din hyresvärd förmedlat till dig. Det bästa är om hyresvärden kan göra en slutbesiktning efter att du flyttat ut dina saker och städat klart. Då blir det tydligare vad som gäller för båda parter.

Krävs du på en böter för så kallat normalt slitage eller för en påstått undermålig städning kan du bestrida fakturan. Om räkningen du fått är orättvis, gör såhär:

Det kan vara så att du få ett svar från fastighetsägaren som påstår att deras bedömning är korrekt. Om du inte tycker deras argument håller ska du stå på dig:

Hyresvärden ska alltså bevisa att de skador som finns i lägenheten har gjorts under din tid som hyresgäst. Det är också deras ansvar att bevisa att det rör sig om onormalt slitage. Hyresvärden kan försöka göra detta i direkt dialog med dig. Om ni inte kommer överens, och om hyresvärden står på sig, har de möjlighet att pröva frågan i Tingsrätten. De får dock inte skicka räkningen till inkasso, efter att du bestridit.

Läs mer om flytträkningar här. Läs även vårt ställningstagande om hur fastighetsägare använder flytträkningar för att tjäna pengar på osäkra hyresgäster och konsekvenserna det får för vår trygghet på bostadsmarknaden här.

Resurser

Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen erbjuder hjälp att bestrida flytträkningar för sina medlemmar. Notera att Hyresgästföreningen kräver att du ska ha varit medlem innan dess att du flyttat/fått räkningen för att söka hjälp hos Hyresgästföreningen.

HUS

Är du student i Uppsala och bor i studentrum/lägenhet ska du ta kontakt med HUS. Det är en Hyresgästförening för studenter. Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder

Konsumentrådgivning

Konsumentrådgivningen i Uppsala erbjuder gratis rådgivning och stöd i frågor som rör t.ex. flytträkningar. Konsumentrådgivning hos Konsument Uppsala

Om du inte bor i Uppsala kommun kan du söka på motsvarande konsumentrådgivning i din hemkommun. Många kommuner tillhandahåller liknande service och info går ofta att finna via din kommuns hemsida.

Medietexter om flytträkningar

2019 - Hyresgästföreningen - Vilka krav har väden rätt att ställa när jag flyttar?

2016 - Östersunds-Posten - Mikael krävs på pengar efter flytt - vägrar betala hyresvärden

2015 - Länstidningen Södertälje - Fick mystisk faktura efter flytt

2010 - Hem & Hyra - Flytt kan ge dyrt efterspel